Skip links

Domain Authority Nedir? Alan Adı Otoritesi Nedir?

Bu içeriğimizde arama motorları üzerinde otorite ölçeklerini inceleyeceğiz. MOZ’un SEO otorite metriklerinden Domain Authority (Alan adı otoritesi) hakkında bilgiler verip, SEO otoritesi konusunda var olan yanlış anlaşılmaları düzeltmeye çalışacağız.

Bir web sitesine sahipseniz bu sitenin sürekli performansını ölçmek istersiniz. Ölçüm yapmak neredeyse tüm iş alanlarında olduğu gibi bir web yöneticisi için de çok önemlidir. Web yöneticileri, sitelerinin performansını ölçmezse gelecekte ne yapmaları gerektiğini bilemez ve bununla birlikte işlerini geliştiremezler.  Bu nedenle, web sitenizin arama motoru üzerinde ki performansını ölçebilmeniz için birkaç farklı seçenek oluşturulmuştur.

Bir web sitesinin 0-100 ölçeğinde ne kadar otoriter olduğunu gösteren metriklere Moz, SEMRush, Ahrefs veya Majestic gibi üçüncü taraf SEO araçları ile ulaşılabilir. Biz bu içeriğimizde en başta belirttiğimiz gibi Moz’un Domain Authority (DA) puanı hakkında konuşacağız.

Domain Authority Nedir?

Domain Authority (kısaca DA), Türkçe karşılığı ile alan adı otoritesi, domain otoritesi veya etki alanı otoritesi olarak karşınıza çıkabilir. DA puanı, web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarında ne kadar iyi konumlanacağını tahmin etmeye yarayan, 0-100 arasında bir değerdir. MOZ, çeşitli analizler sonucu verdiği bu puanı, arama motoru sıralama puanı olarak tanımlıyor.

Bu ölçek, toplam bağlantı sayısı dahil olmak üzere birçok farklı kalite faktörüne bakılarak hesaplanır ve web sitesinin sıfır ila yüz arasında hangi kalite seviyesine sahip olduğunu gösterir. Bu faktörlerin en önemlisi olarak tüm sayfaların otorite toplamı olduğu düşünülüyor.

Moz bir açıklamasında Domain Authority nasıl hesaplanır sorusuna cevap vermiş. Açıklama şu şekilde:

“Domain Authority’yi 100 puanlık logaritmik bir ölçekte puanlıyoruz. Bu nedenle, puanınızı 20’den 30’a çıkarmak, 70’ten 80’e çıkarmaktan çok daha kolaydır.

İyi bir alan adı otoritesi için genel olarak konuşursak, çok sayıda yüksek kaliteli dış bağlantıya sahip siteler (Wikipedia veya Google.com gibi), Etki Alanı Otoritesi ölçeğinin en üst noktasındayken, daha az gelen bağlantıya sahip küçük işletmeler ve web siteleri çok daha düşük DA’ya sahip olabilir.”

Kendi geliştirmiş olduğu bu sistem için Moz, bu konuda akılmızda pek soru işareti bırakmayacak cevaplar vermiştir.

Ayrıca Moz, sadece DA puanlamasına odaklanmanın doğru olmayacağını da belirtiyor. Alan adı otoritesi her ne kadar size bir sıralama puanı veriyor olsa bile arama motoru optimizasyonunun yüzlerce adımdan oluştuğunu hatırlamakta fayda var. Moz, bu puanın rekabet ettiğiniz web siteleri için kullanmanızı tavsiye eder. Rakibinizden daha yüksek DA puanı almak daha doğru bir hedef olabilir. Moz, kendi geliştirdiği bu puan sistemine “karşılaştırmalı bir araç” olarak bakıyor. Bu nedenle, mutlaka “iyi” veya “kötü” bir Domain Authority puanı olması gerekmez.

Bazı webmasterlar Domain otoritesi ile Domain derecelendirmesini birbirine karıştırır. Ancak ikisi birbirinden farklı metriklerdir. Yanlış anlaşılmaları önlemek için kısa bir bilgi vermekte fayda var.

Domain Authority (DA) ve Domain Rating (DR) Arasındaki Farklar

Domain Authority (DA) ve Domain Rating (DR) sıkça karıştırılması yanlış anlaşılmalara yol açar. DR, alan adı derecelendirmesi, DA ise alan adı otoritesi anlamına gelir. Bu iki terimin birbiri ile karıştırılmaması önemlidir.

Artık Domain Authority’nin sadece size bir sitenin sıralama yeteneği hakkında bir fikir vermeyi amaçladığını biliyorsunuz.  Bu nedenle, DA’yı yalnızca SERP’lerdeki sıralamanızı tahmin etmek için kullanmalısınız.

Domain Rating (DR), Ahrefs tarafından geliştirilen ve bir web sitesinin backlink profilinin gücünü 1’den 100’e kadar olan bir ölçekte gösteren bir sıralama metriğidir. Bu nedenle, alan adı derecelendirmesinin bir sayfanın Google’daki sıralaması üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur. Ancak farklı bir bakış açısıyla yüksek DR puanına sahip olan web siteleri,  arama motorlarının robotları için (eğer doğru şekilde çalışma yapılmışsa) kaliteli ve önerilen bir site olarak algıladıkları için arama sonuçlarında yüksek sıralama eğilimindedir.

Alan Adı Derecelendirmesi (DR) size bir sitenin bağlantı profilinin gücü hakkında bir fikir verirken, Alan Adı Otoritesi (DA) size hangi sitenin arama sonuçlarında daha üst sırada yer alacağına dair bir fikir verir.

Ahrefs, DR’nin ölçeklendirilmesinde ana faktör olarak backlinkleri kullanır. Moz ise DA puanı ölçeklendirilmesinde kök etki alanları, gelen ve giden bağlantıların sayısı ve kalitesi, alan adı yaşı ve bunlar gibi (bilinene göre) 100’den fazla farklı faktörü kullanır. Domain Authority için üç ana faktör vardır:

  1. Yaş.
  2. Güven.
  3. Popülerlik.

Domain Authority’nin 3 Ana Faktörü

Moz’un alan adı otoritesini hesaplamak için kullandığı 100’den fazla faktör olduğu söyleniyor. Bunlardan bazılarını biliyoruz.

  • Backlinklerin sayısı
  • Backlinklerin kalitesi
  • Web sitesinin hacmi (sitede ne kadar içerik bulunduğu)
  • Alan adının yaşı (alan adının Google’da ilk göründüğü zaman)
  • Site içeriğinin kalitesi
  • Site hızı
  • Moz güveni
  • Popülerlik
  • Ve daha fazlası…

Biz bunlardan üç önemli ana faktöre kısaca değinmek istiyoruz. Güven, yaş ve popülerlik (bilinirlik).

Yaş ve Güven

Kaliteli içeriğe sahip daha eski alan adları diğer yeni sitelerle yarıştığında, her şey aynı olsa bile daha üst sırada yer alır.

Google ve Yandex gibi arama motorları yeni web siteleri için bir spam filtresi uygular. Yeni bir web site kurduğunuzda öncelikle bu web sitesi itibar kazanmalıdır. Ayrıca Moz güveni genellikle Moz tarafından hesaplanır ve zamanla artar.

Popülerlik

Popülerliği belirleyen en önemli faktör backlinktir. Geri bağlantılar, ne kadar çok olursa ve ne kadar iyi olursa o kadar iyidir. Benzer şekilde size ne kadar çok etki alanı bağlanırsa, o kadar çok kişi sizi tanıyacak ve popülaritenizi artıracaktır.

Bu sitede çerezleri kullanıyoruz. Devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş oluyorsunuz. Detaylar için Gizlilik Politikası'na göz atabilirsiniz.
Anasayfa
İletişim
Teklif Al
Instagram
Teklif Alın
E-Posta Adresimiz
Aklınızda bir proje mi var? Fikirlerinizi hayata geçirmek için bize mesaj gönderin.
Telefon Numaralarımız
Herhangi bir sorunuz mu var? Bize ulaşın, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız!
+90 551 684 10 56

+90 542 138 28 02

    İsminiz

    E-Posta Adresiniz

    Telefonunuz

    Konu

    Mesajınız