GİF Nedir?
Gif yani tam adıyla Graphics Interchange Format olan bitmap görüntü formatıdır çevrimiçi hizmet sağlayıcısı bir ekip olan CompuServe tarafından geliştirilmiştir. Amerikalı bilgisayar bilimcisi Steve Wilhite tarafından geliştirilen bu dosya türü 1987 15 Haziran tarihinde geliştirilmiş ve geliştirildiği günden bu zamana kadar internet ortamında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Bu format, her bir görüntü için piksel başına 8 biti destekleyerek tek bir görüntünün 24 bit RGB renk alanından seçilen 256 farklı renkten oluşan kendi paletini referans almasını sağlamaktadır. Ayrıca animasyonları destekleyen bu format her kare için 256 renge kadar ayrı bir palete izin verir. Bu palet sınırlamaları, GIF’i renkli fotoğrafları ve diğer renkleri renkli degradelerle yeniden üretmek için daha az uygun hale getirir.
GIF görüntüleri, görsel kalitesini düşürmeden dosya boyutunu küçültmek için Lempel-Ziv-Welch (kayıpsız veri sıkıştırma) tekniği kullanılarak sıkıştırılır. Bu sıkıştırma tekniğinin 1985 yılında patenti alınmıştır. 1994 yılında yazılım sahibi olan Unisys ve CompuServe arasındaki lisans sözleşmesiyle ilgili ihtilaf, Portable Network Graphics (PNG) standardının geliştirilmesini teşvik etmiştir. 2004 yılına kadar ilgili tüm patentlerin süresi dolmuştur.
Tarihçesi
CompuServe, dosya indirme alanları için yalnızca siyah beyaz renktonlarını destekleyen RLE biçiminin yerine geçen renkli görüntü formatı sağlamak için GIF’i 15 Haziran 1987’de tanıttı . GIF piyasaya sürtülmesinin ardından çok kısa sürede popüler hale geldi, bunun nedeni PCX ve MacPaint tarafından kullanılan formatlar gibi çalışma uzunluğunu kodlayan kodlardan daha verimli olan LZW veri sıkıştırmasını kullanması ve bu nedenle oldukça büyük görüntüler oldukça yavaş modemlerle bile oldukça kısa bir sürede indirilebilir hale getirilebilmesidir.