GPL Nedir?
GNU GPL olarak da adlandırılan GPL (General Public License) veya Genel Kamu Lisansı en yaygın kullanılan ücretsiz yazılım lisansıdır. Free Software Foundation (Özgür Yazılım Vakfı)’ndan Richard Stallman tarafından oluşturulmuş bir projedir. Bu lisans biçimi, yazılımı özgürce kullanmanıza, herhangi biriyle değiştirmenize ve yeniden dağıtmanıza olanak tanır.
Her geliştirici projelerini lisanslama meselesi ile karşı karşıya kalır. Ancak, geliştirici bir programı, eklentiyi veya kütüphaneyi ücretsiz ve açık kaynakla dağıtmak isterse işler biraz karışabilir. Aslında bu lisans biçimi sadece geliştiricilerin değil, WordPress kullanıcılarının da sıkça duyduğu ve kullandıkları bir lisanstır.
Resmi GNU web sitesinin sloganı gayet nettir; “Kullandığımız yazılımlar özgür değilse, özgürce yaşayamayız, çalışamayız veya öğrenemeyiz.”
GPL lisans biçimini öğrenmeye geldiniz ama sürekli bir GNU kısaltması dolanıyor değil mi? GNU (GNU’s Not Unix), Stallman’ın 80’li yıllarda geliştirdiği işletim sistemi için verilen kısaltma bir isimdir. Bu proje özgür yazılımlar geliştirilip, dağıtılmasını ve böylece kullanıcıların bilgisayarlarını özgürce isteklerini karşılayabilecekleri şekilde kullanabilmesini sağlamaktadır. Sanırım buraya Stallman’ın Özgür Yazılım Hareketi’nin kurucusu olduğunu da eklemekte fayda var. Ancak konumuz bu olmadığı GNU hakkında daha fazla konuşmayıp GPL’e hızlıca bir dönüş yapalım.
GPL Lisansın Başlıca Özellikleri
Açık kaynaklı bir yazılımın bazı avantajları vardır;
- Herkes yazılımı indirip kullanabilir.
- Herkes yazılımı değiştirebilir.
- Herkes yazılımın ücretsiz kopyalarını dağıtabilir.
- Herkes yazılımın değiştirilmiş sürümlerini dağıtabilir.