PNG Nedir?
PNG yani tam adıyla Portable Network Graphics (Taşınabilir Ağ Grafikleri), saydam bir arka plan veya yarı saydam bir görüntü sağlamak için yaygın olarak web tasarımında kullanılan bir görüntü türüdür.
PNG’ler genellikle logo tasarlamak için kullanılır, çünkü bu dosya türü olarak hazırlanmış olan görseller renk bloğunun veya desenin arka planının üzerine kolayca yerleştirilebilir. PNG’ler, JPG veya GIF gibi diğer resim dosyası türlerinden çok daha büyük olma eğilimindedir. Bu yüzden görselleri diğer dosya türlerinin uzantısı olarak saklamak daha iyi bir fikirdir.
Ancak, bir görselin mümkün olduğunca kaliteli ve ayrıntılı olmasını istiyorsanız, PNG kullanmak tasarımlarınızın daha kaliteli durmasını sağlayacaktır. Ayrıca, 24 bit RGB ve 32 bit RGBA renk alanlarının yanı sıra gri tonlamayı da desteklerler, ancak CMYK modlarıyla çalışmak üzere tasarlanmamışlardır bu nedenle, basılı malzemelerle çalışırken en iyi seçenek olmayabilirler.
PNG’lere ayrıca açık bir format olarak bulunduğundan bir lisansa ihtiyaç duyulmadan daha yaygın olarak kullanılabildiğinden , telif hakkı açısından çok daha kolay erişebilir, görsel tasarımlarınız ve projelerinizde kolaylıkla kullanabilirsiniz.
PNG Dosyasının Tarihçesi
PNG formatı ilk olarak 1995 yılında, GIF formatının hali hazırda iyi kurulduğu bir zamanda geliştirilmiştir. Daha geniş bir renk yelpazesini destekleyebilen ekran teknolojisine ayak uydurmak için daha modern bir dosya formatı ihtiyacından doğmuştur.
Bir grup geliştirici PNG formatını oluşturmak için güçlerini birleştirdi ve yeni görüntü dosyasının sadece tek bir statik resmi desteklemesi gerektiğine karar verildi. Ardından Ekim 1996’da, dosya formatının ilk yinelemesi, 1998, 1999 ve 2003 yıllarında da PNG dosyasını uluslararası bir standart haline getirilen yeni güncellemeler yapıldı.