Bandwidth Nedir?
Durun tahmin edeyim. Bir hosting almaya karar verdiniz ve özelliklerine baktığınızda bant genişliği ya da bandwidth olarak bir sınır gördünüz. Peki bu bandwidth nedir?
Bir çok web barındırma hizmeti sağlayan şirket “sınırsız” tariflerde bir plan sunar, ancak daha yakından incelediğinizde sınırsızlığın gerçekten sınırsız olmadığını görürsünüz. Bu genelde aşırı kullanımdan sonra cezalarla karşılaşmanıza neden olur. Peki web sitenizin ne kadar bandwidth veya diğer adıyla bant genişliğine ihtiyacı var? Bunu tam olarak bilmek neredeyse imkansız… Yinede birkaç matematik problemi ipucu olabilir!
Bandwidth veya Bant genişliği – bir kanalın belirli bir zaman diliminde atlayabileceği bilgi miktarıdır. Analog sistemler için verim, Hertz (Hz) cinsinden, dijital sistemler için saniyedeki bit (bps) cinsinden ölçülür. Eğer bazı teknik terimleri bilmiyorsanız, bu tanım tamamen anlaşılmaz görünüyor olabilir. Merak etmeyin bu içeriğimizde herkesin anlayabileceği bir şekilde Bandwidth nedir veya Türkçesi ile Bant genişliği nedir öğreneceğiz.
Bandwidth Nedir?
Öncelikle Bandwidth terimi bant genişliği, veri aktarımı veya trafik olarak karşımıza çıkabilir. Türkçe karşılıklarından anlayabileceğiniz gibi bant genişliği, belirli bir süre içinde iletilebilecek veri miktarını tanımlar. “Veri aktarım hızı”, verilerin bir cihazdan diğerine aktarılma hızıdır. Bu hız saniyede megabit (milyon bit) olarak ölçülür.
İnternet endüstrisi çok hızlı gelişiyor ve her gün World Wide Web kullanıcıları için giderek daha fazla fırsat açan yeni kaynaklar oluşuyor. Gerçekten kullanışlı bir kaynak oluşturabilmek için web geliştiricilerin nitelikli pesonellere ihtiyaçları olduğu gibi, bir diğer yandan ise iyi bir web barındırıcıya sahip olması gerekir. Çünkü bu hosting şirketleri bizlere birer bandwith sınırı koyar. Bir çoğu ise “sınırsız” olduğunu iddia eder. Aslında gerçekten sınırsız bant genişliği sunsalar bile sizin bunu kullanma şansınız kesinlikle yoktur. Sınırsız bandwidth ile beraber size sınırlı ram ve cpu verirler. Bu, sunucunun çok fazla trafik almaya başladığında yanıt veremeyeceği anlamına gelir. Sadece bir pazarlama hilesi…
Şimdi bu konuyu daha iyi anlaya bilmek için bandwidth nedir sorusunu bir kenara bırakıp, bandwidth kullanımı nedir ona bakalım:
Bant genişliği kullanımı nedir?
Bu terim, sitenize gelen ziyaretçilerin geçen ay aldığı toplam bilgi miktarını tanımlar. Web sitenizdeki her dosyanın belirli bir boyutu vardır. Bir ziyaretçi sitenize girdiğinde sayfada bulunanları otomatik olarak tarayıcısına indirir. Bu dosyalar her indirdiğinde, kullandığınız bant genişliği bu değer kadar artar. Dosya ne kadar büyük olursa, indirmek için gereken bant genişliği o kadar yüksek olur. Sitenize ne kadar çok trafik gelirse, o kadar fazla bant genişliği kullanırsınız.
Artık her şey çok daha kolay anlaşılır oldu değil mi?
Ne kadar bant genişliğine ihtiyacınız var?
İhtiyacınız olan bant genişliğini belirlemek için, örneğin, her web sayfasının boyutunu tahmin edebilir ve ardından web sitenizdeki sayfa sayısıyla çarpabilirsiniz. Ardından sonuç, ayda beklenen sayfa görüntüleme sayısıyla çarpılmalıdır.
Bandwidth Hesaplama Adımları
- Sitenizin ortalama sayfa boyutunu tahmin edin.
- Bu ortalama sayfa boyutunu ortalama aylık ziyaretçi sayısıyla çarpın.
Peki sayfa boyutunuzun ne olduğunu bilmiyor musunuz? Çok kolay bir şekilde Gtmetrix ya da Pingdom analizi ile sayfa boyutunuzu öğrenebilir hatta işi abartıp sayfalarınızın boyutunun ortalamasını alıp bu hesabı yapabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta hesabınızı her zaman yüksek tutmanız gerektiğidir. Anlık bir yüksek trafik elde ettiğinizde sorun yaşamak istemezsiniz.
Bant genişliği kullanımı nasıl azaltılır?
Bunu yapmanın en kolay yolu, sitedeki dosyaların, özellikle de görüntülerin ve diğer grafiklerin boyutunu azaltmaktır. Örneğin, bir web sayfasında, her sayfa istendiğinde her ziyaretçi tarafından indirilen büyük bir resim bulunur. Bu görüntünün “ağırlığını” azaltır veya sayfadan tamamen kaldırırsanız, bant genişliği kullanımı önemli ölçüde azalır. Bu sadece sayfa boyotunun azalmasını değil, aynı zamanda sitenizin daha hızlı olmasını sağlar. Ek bir bilgi olarak bir web sitesinde en büyük olan dosya genellikle resimler ve videolardır.
Ziyaretçilerine MP3, film, arka plan müziği ve büyük resimler gibi daha ağır içerik sunan web siteleri, çalışmaları için daha yüksek bant genişliği gerektirecektir. Aynı durum, çok sayıda sayfası olan siteler veya çok fazla trafik oluşturan siteler için de geçerlidir.