Webloggi Logo
İçindekiler

Bounce Rate Nedir?

İçindekiler

Bounce rate, daha bilindik adıyla hemen çıkma oranı, SEO uzmanlarının en tartışmalı konularından biridir. Bu oran, sitenizde her hangi bir sayfayı ziyaret eden ve ardından siteden ayrılan ziyaretçilerin yüzdesidir. Kullanıcı performans yüzdesi olarak ifade edilmesi doğru bir tanım sayılabilir. Bu içeriğimizde Bounce rate yani hemen çıkma oranı nedir, hemen çıkma oranı nasıl düşürülür sorularının yanıtlarını en açıklayıcı şekilde aktarmaya çalışacağız.

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Muhtemelen web sitenize Google Analytics veya Yandex Metrica bağladınız. Artık kullanıcıların siteniz üzerinde davranışını analiz ediyorsunuz ve karşınıza hemen çıkma oranı olarak bir yüzde çıkıyor. Peki hemen çıkma oranı nedir? Daha önce belirttiğimiz gibi hemen çıkma oranı, bir web sitesini ziyaret eden ve kısa sürede siteyi terk eden web kullanıcıları ifade eder. Bu oran, toplam kullanıcı sayısına ve kaynağı hızla terk edenlere göre yüzde olarak hesaplanır. Bir örnek ile daha açıklayıcı hale getirelim:

Gün boyunca tek bir kişinin sitenize girdiğini düşünelim. Ziyaretçi herhangi bir şekilde sitenize ulaştı ve bir sayfanızı görüntüledi. Sitenizi ziyaret eden kullanıcı hiçbir işlem yapmadan ilk otuz saniye içinde sitenizi terk etti. Bu, Google Analytics’te hemen çıkma oranını %100 olarak görmenize neden olur. Yandex Metrica’da ise %0 olarak görünür.

Bu örnekten öğrenmemiz gereken bir şey daha var. Google Analytics’in hemen çıkma oranı hesaplarken bize başarısızlık oranı sunar. Yandex ise tam aksine bounce rate kısmında bize “başarı” oranımızı gösterir. Google ve Yandex araçlarının tek farklılığı bu değil. Her ikiside farklı şekillerde kurallar belirleyerek ölçüm yapar.

Google Hemen Çıkma Oranı Hesabını Nasıl Yapıyor?

Google Analytics, web sitesinin yalnızca bir sayfasının görütünlenmesi ile sonuçlanan oturumu başarısız olarak görüyor. Buna göre, tek sayfalık siteler için ortalama hemen çıkma oranı %100’e yakındır. Aynı durum çeşitli mallara sahip olmayan dar profilli çevrimiçi mağazalarda görülebilir

Google Analytics Yardım bölümünde açıklama bulunuyor;

Hemen çıkma oranı, tek sayfalık oturumların toplam oturum sayısına bölünmesi yoluyla hesaplanır veya sitenizde kullanıcıların tek bir sayfayı görüntülediği ve Analytics sunucusunda tek bir isteği tetiklediği tüm oturumların yüzdesidir.

Bu tek sayfalık oturumların süresi 0 saniyedir. Bunun nedeni, ilk isabetin ardından, Analytics’in oturum süresini hesaplamasına olanak verecek başka bir isabetin bulunmamasıdır.

Yandex Metrica Hemen Çıkma Oranı Hesabını Nasıl Yapıyor?

Yandex Metrica tamamen farklı bir şekilde çalışır. Kullanıcının yalnızca belirli bir sitede on beş saniyeden az kalmasını dikkate alır. Yandex’e göre, web kaynağınızda 15 saniye boyunca bulunmayan ziyaretçi, açıkçası burada kendisi için yararlı bir şey görmedi.

Ziyaret, aşağıdaki koşullar eşzamanlı olarak yerine getirilirse reddedilir:

•             Ziyaret sırasında birden fazla sayfa görüntüleme kaydedilmedi,

•             Ziyaret süresi, arıza hesaplaması için ayarlanan süreden daha azdır (varsayılan olarak 15 saniye).

 

Hemen Çıkma Oranı Önemli mi?

Sitenin arama sonuçlarındaki konumunu etkileyen derecelendirme hesaplanırken hemen çıkma oranı arama motorları tarafından dikkate alınır. Yüksek hemen çıkma oranı, web sitesinin tanıtımı için kötüdür. Bu gösterge doğrudan web kaynağının ilginç olmadığını ve ziyaretçinin isteklerini karşılamadığını gösterir. Aynı şekilde düşük hemen çıkma oranı, kaynağın kalitesini ve kullanıcılara yararlılığını gösterir.

Bununla birlikte, hemen çıkma oranının ne kadar yüksek veya düşük olduğunu değerlendirmek için, İnternet kaynağının özelliklerini, reklam kampanyasının etkinliğini, satış düzeyini ve diğer birçok parametreyi de dikkate almak gerekir. Ayrıca normal veya düşük başarısızlık oranlarınız olsa bile, bu siteyi optimize etmek için herhangi bir çalışmayı durdurabileceğiniz anlamına gelmez.

Bu konu SEO uzmanları tarafından sürekli tartışılır. Çünkü, yüksek bir hemen çıkma oranına sahip olmak, kesin olarak kullanıcıların alakalı içeriğe ulaşmadığını göstermez. Bazı istisnalar vardır. Daha önce belirttiğimiz gibi, tek sayfalık siteler için ortalama hemen çıkma oranı %100’e yakındır. Aynı durum çeşitli mallara sahip olmayan dar profilli çevrimiçi mağazalarda görülebilir.

Örneğin, bir elektrik tesisatı hizmeti sunan siteye sahipsiniz. Kullanıcı arama motorunda aramayı yapar sizi görür ve sitenize girer. Kullanıcının sitenize girme nedeni sadece telefon numaranıza ulaşmaktır. Çünkü, hizmetin açıklamasıyla ilgili tüm bilgileri okumasına bile gerek yoktur. Bu durumda kullanıcı diğer sayfaları gezecek mi? Hiç sanmıyorum. Fakat kullanıcı numarayı aradı ve size ulaştıysa bu bir başarıdır. Tüm bu nedenlerle, yüksek bir hemen çıkma oranı, kullanıcının isteğini yerine getirdiğini gösterebilir.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

Hemen çıkma oranını düşürmek için sitenizi birçok yönden daha çekici hale getirmeniz gerekir. Hemen çıkma oranınızı düşürmenize yardımcı olacak yollar için bazı ipuçları vardır.

Uzun Yüklenme Süreleri

Google ve Yandex, bir siteyi yükleme hızının önemli sıralama faktörlerinden biri olduğunu defalarca belirtmiştir. Arama motorları kullanıcıların konforuna önem verir. Bu nedenle site hızı büyük öneme sahiptir. Web sitesinin açılmasını beklemeden siteyi terk eden ziyaretçiler Google Analytics ya da Yandex Metrica’da görünmeyecektir. Aslında tam olarak bu nedenle en önemli faktör site hızıdır.

Görsel Olarak Çekici Sayfalar

Kontrast hataları olmamalıdır. Tüm içerik kolayca görünebilir, göz yorucu olmamalıdır. Bir diğer örnek ise mobil uyumsuz bir tema görsel olarak çekici değildir. Aynı zamanda kullanıcının hızla sitenizi terk etmesine neden olabilir.

Müdahaleci Reklam Kullanımı

Reklam içeren pop-up’lar kullanıcıların büyük çoğunluğunu rahatsız eder. Benzer şekilde çok fazla reklam olması kullanıcının siteyi terk etmesine neden olur. Kullanımı zorlaştıran reklamlardan kurtulun.

Yanlış Above the Fold Kullanımı

Above the fold yani ekranın üst kısmı doğru kullanılmalıdır. Kaydırmaya teşvik edici ya da harekete geçirici metin veya görsel kullanımı önemlidir. Above the Fold nedir bilmiyorsanız hemen  tıklayarak daha fazla bilgi edinin!

Kalitesiz/İlişkisiz İçerik

Kaliteli içerikler oluşturmalısınız. Oluşturduğunuz her içerik ana konu hakkında bilgi vermeli ve diğer içeriklerinizle ilişkilendirilebilir olmalıdır. Bu, sitenize giren kullanıcının bir diğer içeriğinize geçmesini ve hemen çıkma oranının düşmesini sağlar.

Teknik Sorunlar

Sitedeki teknik sorunlar oluşabilir. Sunucu çalışmayabilir, analitik komut dosyaları başarısız olabilir. Kaynağın sağlığını, programların doğru çalışmasını düzenli olarak kontrol etmek gerekir.

Yenilikten Haberdar Olun

En yeni dijital pazarlama trendlerinden ve özel fırsatlardan haberdar olmak için bültenimize kaydolun!

İletişim Bilgileri

+90 551 684 10 56

[email protected]

Çözümlerimiz
Son Yayınlananlar