Webloggi Logo
İçindekiler

Clickbait Nedir?

İçindekiler

Clickbait”, Türkçe karşılığıyla “tık tuzağı”. Clickbait bir içeriğin özel bir formuna verilen addır. İçeriğin başlık, görüntü veya bilgi mesajında kasıtlı bozulma yapılarak, mesajı dikkat çekici kılmak için kullanılır.

Bu aldatıcı başlık ya da görüntüler web yöneticileri tarafından sıkça kullanılır. Çoğu zaman web site reklamları üzerinden veya Youtube reklamları üzerinden geliri arttırmak istenerek uygulanır. Amaç, tıklanabilirliği arttırmak için yem kullanmaktır.

Bu terim kesinlikle olumsuz bir yapıya sahiptir. Clickbait, çoğunlukla trafiği çekmek için anlamın yanlış yönlendirilmesi, yanıltıcı ve manipüle edilmesi ile ilişkilidir. Bu nedenle, kullanıcı tıkladığı süslü başlıklarla içeriğin uyuşmadığını görecektir. Bu kullanıcıda büyük bir hayal kırıklığı yaratabilir.

Kışkırtıcı başlıklar ortalama bir kişinin hızlı bir şekilde tıklamaya yapması konusunda güçlü bir arzu sağlar.

Clickbait başlıkları yalnızca reklamlarda değil, hayatımızın her yerinde var. Bazen tam olarak doğrulanmamış haberler bile viral hale gelebilir ve siteye bir sürü ziyaretçi getirebilir, bu nedenle sansasyonel başlığa tıklamadan değip değmeyeceğini birkaç kez düşünün.

Her şey doğru ve ölçülü bir şekilde yapılırsa, bu trafik çekmek için iyi bir araç olabilir. Önemli olan ziyaretçileri hayal kırıklığına uğratmamak olacaktır.

Clickbait Nerelerde Kullanılır?

Daha önce belirttiğimiz gibi clickbait kullanıcıyı gerekli işlemi yapmaya teşvik etmeyi amaçlar.

Dört farklı sektörde aktif olarak kullanılmaktadır. Bunlar şöyledir:

  • İnternet Pazarlaması

Hedef sitedeki ziyaretçi eylemlerinin sayısında artış sağlar.

  • Medya

İlgi uyandırır. Genelde bir sonraki makalenin başlığıdır.

  • Çevrimiçi Reklamcılık

Çevrimiçi reklamcılıkta gelirde artış sağlayabilir.

  • Çevrimdışı Reklamcılık

Dikkat çekmek için iletişim amaçlı reklamcılıkta kullanılır.

Clickbait Nasıl Çalışır?

Psikolojik bir bakış açısıyla, insanlar bilinçaltında, bir tıklamadan sonra gerçekleştirilmesi gereken belirli, genellikle şişirilmiş beklentiler oluştururlar. Clickbait bilinci manipüle eder ve merak, öfke, kıskançlık, empati, korku gibi güçlü duyguları harekete geçirir.

Clickbait‘in ana görevi, maksimum sayıda kullanıcıyı bir başlığa, yani bağlantıya tıklatmak veya bir video izletmektir.

En popüler konular: politika, ünlü insanlar, sahte hastalıklar, sahte ölüm, kişisel yaşam skandalları, cinsiyet, tahminler, yeni süper araçlar ve sihirli ilaçlar.

Clickbait‘in kendisinin, bir fenomen olarak, İnternet geliştikçe ortaya çıkmasına rağmen, çok uzun tarihsel köklere sahiptir. Bir kitlenin dikkatini çekmek için benzer teknikler birkaç yüzyıl boyunca aktif olarak kullanılmaktadır. Her şey afişlerin yanı sıra yüksek profilli gazete başlıkları ve duyurularla başladı. Modern gazetecilik, bloglama, pazarlama ve satış, clickbait öğelerinden yararlanmaktadır. Bunun nedeni muazzam bilgi gürültüsü ve kullanıcının dikkatini çekmek için yüksek düzeyde rekabet olmasıdır.

Clickbait Nasıl Oluşturulur?

Clickbait bir başlık oluşturmak için bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler tamamen kitle psikolojisi deneyimine ve bilgisine bağlı oluşturulmuştur. Yine belirtmek gerekirse en önemli nokta kullanıcının bu süslü başlıklarla hayal kırıklığına uğramaması gerektiğidir.

Hadi genel olarak yöntemlere bakalım.

Entrika Yarat

Bilmeceler ve entrikalar, merakınızı ve söylenenleri bulma arzusunu canlandırır. Genellikle, clickbait başlıkları kullanıcıya “sizin” için tanıdık bir çağrı kullanır. Bu tür reklamlar genellikle popüler kişilerin görüntülerinden yararlanır veya inanılmaz haberler sunar. İşte bu kadar! Örnek olarak şu cümleler uygundur:

“Bununla neler yaptıklarına inanamayacaksınız…”

“Bakın suçlu kim çıktı?”

“Yatmadan önce ne yememelisiniz”

Eksik Cümleler

Başlıkta tam bir bilgi bulunmazsa kullanıcı bağlantıyı takip etmeli ve neyin tartışıldığını anlamaya çalışmalıdır. Anlam açısından, başlıklar eksik bilgi ve açık abartılar içerir. Güçlü bir entrika, eksiklik yaratılır, ifadeler en ilginç yerde kırılır. Vurgulanan sansasyonalizm, gerçeklerin çarpıtılması ve mantıksız fayda vaadi ile ayırt edilirler.

Bu ve Bunlar

“Bu” ve türevleri nin tıklamayı teşvik ettiği söylenmektedir. Kullanıcıda yüksek bir merak uyandırma gücüne sahiptir. Örneğin: “Bunu görmelisiniz”

Duygusal Olun

Clickbait, duygular düzeyinde ilgi uyandıran ilkel reaksiyonlara hitap etmek için tasarlanmıştır: Heyecan, üstünlük arzusu, deneyim, başsağlığı, öfke, kıskançlık, meydan okuma, korku, şaşkınlık, öfke ve bunlar gibi…

Süslü Görseller

Ok işaretleri ile, daireler ile görüntüleri süsleyin.

Clickbait Kullanmalı mıyım?

Çok ince bir sınır var. Bu nedenle clickbait yapmak ya kullanıcıları gerçekten sitenize çekmeyi sağlar ya da bir defa giren kullanıcı sitenizi sonsuza kadar terk eder.

Clickbait yöntemleri ile oluşturulmuş başlıklar kullanıcının size olan güvenini azaltabilir. Günümüzde insanlar bu tarz başlıkları gördüklerinde artık daha az güven duydukları için tıklama oranlarında düşüşler görülüyor.

Her şey abartılmadan uygulanırsa belki kullanmak uygun olabilir. Ancak çevrimiçi reklamcılıktan para kazanan insanların bu yöntemi sıkça tercih etmesi ve amaçlarının sadece ve sadece geliri artırmak olması doğru bir düşünce yapısı değildir. Clickbait geliri artırmak için kısa sürede güzel sonuçlar verebilir ancak kullanıcılar bir süre sonra size itibar etmekten vazgeçmeye başlayacaklardır.

Biz, projelerimizde hiçbir zaman clickbait kullanmadık ve kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Bu tekniği kullanmak isteyen kişiler için başlığınızın içeriğe karşılık gelmesini gerektiğini aksi halde “başarısız” bir clickbait yapmış olacağını hatırlatmak isterim.

Yenilikten Haberdar Olun

En yeni dijital pazarlama trendlerinden ve özel fırsatlardan haberdar olmak için bültenimize kaydolun!

İletişim Bilgileri

+90 551 684 10 56

[email protected]

Çözümlerimiz
Son Yayınlananlar