Webloggi Logo
İçindekiler

Canonical URL Nedir?

İçindekiler

Canonical URL ya da Canonical Tag, bir URL’yi standartlaştırmak için kullanılır. En kısa tanımıyla, iki veya daha fazla aynı içeriği bulunduran sayfalarda, arama motorlarının doğru sayfayı tespit edebilmesi ve indeks karmaşıklarının yaşanmaması için kullanılmaktadır. Bu etiketi kullanarak arama motorlarının nefret ettiği yinelenen ya da tekrarlanmış içerik sorunları aşmak mümkündür.

Canonical URL Nedir?

Canonical URL kullanımı, arama motorlarına sayfaların URL’sinin kopyası olarak davranılması gerektiğini, tüm bağlantıların ve içeriğin diğer URL’lerle aynı otoriteye sahip olması gerektiğini bildirir.

WordPress kullananların çok iyi bildiği, Yoast arama motoru optimizasyonu eklentisinin yazarları bir açıklamada bulunmuştur:

“İki benzer sayfanız varsa ve her ikisi de belirli bir anahtar kelime için sıralamaya uygunsa, arama motoru trafiği iki URL’den hangisine göndermesi gerektiğini bilmez. Bunu çözmek için tercih edilen bir URL seçebilirsiniz, Canonical URL olarak adlandırdığımız şey budur.”

Yinelenen URL’ler hakkında Google’un bir açıklaması ise şöyledir:

“Birden çok URL ile erişilebilen tek bir sayfanız veya benzer içeriğe sahip farklı sayfalarınız (örneğin, hem mobil hem de masaüstü sürümleri olan bir sayfa) varsa, Google bunları aynı sayfanın yinelenen sürümleri olarak görür. Google, bir URL’yi standart sürüm olarak seçip tarar, diğer tüm URL’ler yinelenen URL olarak kabul edilir ve daha az sıklıkta taranır. Google’a hangi URL’nin standart olduğunu açık bir şekilde bildirmezseniz, Google sizin adınıza seçim yapar veya ikisini de eşit ağırlıkta değerlendirebilir. Bu da istenmeyen davranışlara neden olabilir.”

Canonical URL / Canonical Etiketi Kullanım Şekli

Arama motoru optimizasyonu için oldukça önemli konulardan biri olan Canonical URL kullanımı temel olarak 301 ve 302 yönlendirmeye benzemektedir. Bu, kullanılan URL’lerin arama motorları tarafından otoritesini paylaşmayacağı ve arama sonuçlarında daha güçlü bir yer edinebileceğiniz anlamına gelir. Aksi durumda kopya içerik veya taşınan içerik her iki web sitesi içinde indeks alacak ve içeriğin arama motorunda otoritesi zarar görecektir.

Aynı zamanda web sitenizde çok fazla yinelenen içerik bulunursa arama motorları sizi cezalandıracaktır.

Tüm bu sorunları yaşamamak için Canonical Tag kullanarak arama motorlarını içeriğin standart sürümüne yönlendirebilirsiniz.

Burada yine önemli bir nokta ise yönlendirmelerden (yani 301 veya 302’den) farklı olarak Canonical URL kullanıcı tarafında görünmez. Ancak trafik orijinal kaynağa gider. Örneğin:

Bu URL’lerin aynı içeriğe sahip olduğunu düşünelim.

http://www.example.com

http://www.example.com/index.html

http://example.com

http://example.com/index.html

Biz arama motorunda sadece ”http://www.example.com“ adresinin indekslenmesini istiyorsak kullanmamız gereken kod şu şekilde olacaktır:

<link href=”http://www.example.com” rel=”canonical” />

Bu kod tüm aynı içeriği paylaşan tüm URL’lere eklenmelidir. Böylece birisi “example.com”, “example.com/index.html” yazarsa, trafik her zaman “http://www.example.com” olarak sayılır ve arama motoru sonuçları da bu URL’ye yönelir.

Cononical URL Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?

  • Farklı URL’lerde bulunan çok benzer içeriğe sahip sayfalar için.
  • Sayfalandırma sayfalarında, sitenin kategorilerinde “Tümünü göster” sayfaları varsa.
  • Farklı kategori yada etiketlerden aynı içeriğe erişim varsa.
  • Web sitenizin mobil sürümü için ayrı bir subdomain kullanıyorsanız.

Canonical URL Oluşturma

Standartlaştırılmış bir URL oluşturmadan önce bazı şeyleri bilmemiz gerekiyor. Bunlar basitçe şöyledir:

  • Robots.txt dosyasını Canonical URL oluşturma için kullanmayın.
  • Canonical URL işlevine alternatif olarak “noindex” etiketi kullanmayın. Bu bir alternatif değil, sayfanın dizine eklenmesini engelleyen farklı bir etikettir.
  • Eğer bir Canonical URL kullandıysanız Google Search Console üzerinde bulunan URL kaldırma aracını kullanmayın. Aksi halde ilgili tüm URL’ler kaldırılacaktır.
  • Kullanımdan kaldırmak istediğiniz sayfalar varsa Canonical Tag yerine 301 yönlendirme kullanın.
  • Relative path yerine absolute path kullanın. Absolute Path Nedir bilmiyorsanız hemen tıklayın!
  • Bir sayfada yalnızca bir adet kanonik belirtilebilir.
  • Başka bir alan adından standart sayfa belirtmeyin.

Dikkat edilmesi gereken birkaç noktaya değindiğimize göre Canonical URL oluşturmaya başlayabiliriz.

<link> Etiketi Kullanımı

  • Tüm kopya sayfaları belirleyin.
  • Kopya içeren sayfaların <head> bölümüne <link> etiketi kullanarak rel=”canonical” özelliği ekleyin.

Şöyle görünmelidir:

<link rel=”canonical” href=”https://example.com/dresses/yonlendirilecek-adres” />

Canonical URL Nasıl Tespit Edilir?

Bu etiketi, sadece arama motorları tarafından görülür. Kullanıcılara hiçbir şekilde etkisi bulunmamaktadır. Bir web sayfasında standartlaştırılmış URL olup olmadığını anlamak kolaydır.

  • Web sayfasını açın
  • CTRL+U kısa yol tuşlarını veya sağ tık + sayfa kaynağını görüntüle seçeneğini tıklayın. Aynı işlemi adres çubuğunda URL’nin başlangıcına “view-source:” yazarak yapabilirsiniz. Mobil tarayıcılarda sayfa kaynağını görüntülemenin şuan ki tek yöntemi view-source: yazarak görüntülemektir.
  • CTRL+F kısa yol tuşlarını veya mobil tarayıcıda iseniz tarayıcı menüsünden “Sayfada Bul” seçenğini tıklayın.
  • rel=”canonical” yazarak arama yapın.

Giriş yapmış olduğunuz web sayfasında rel=”canonical” etiketi verilen yani Canonical URL ’leri bu şekilde tespit edebilirsiniz.

Yenilikten Haberdar Olun

En yeni dijital pazarlama trendlerinden ve özel fırsatlardan haberdar olmak için bültenimize kaydolun!

İletişim Bilgileri

+90 551 684 10 56

[email protected]

Çözümlerimiz
Son Yayınlananlar